Ga naar de inhoud
Home » Spelinterventie Paspoort

Spelinterventie Paspoort

Van Verlies- naar Hersteloriëntatie

Verlies heeft veel gezichten. je kunt een dierbare verliezen, verwachting, je land, gezondheid, een baan, perspectief en toekomst. Door overlevingsmechanisme zijn we in staat deze verliezen te overleven. Door verlies te begeleiden kan overleven weer van kwaliteit van leven worden voorzien. Verlies verwerk je niet, het zal ook niet ‘een plekje vinden’; verlies wordt verweven in alle aspecten van je geest, ziel en lichaam in het dagelijks leven. Mijn wens is dat deze door mij ontwikkelde spelinterventie daaraan bij mag dragen.

Vanuit de HBO-kop studie Verlieskunde, heb ik de spelinterventie Paspoort ontwikkeld. Paspoort is een spel interventie waarmee je op een laagdrempelige manier leert om in gesprek te gaan met mensen die uit een andere situatie (land) komen en in Nederland opnieuw richting zoeken voor hun (onzekere) toekomst. Psycho-educatie over Paspoort met en voor oorlogsvluchtelingen is essentieel om deelnemers te helpen het spel te begrijpen en de implicaties ervan te waarderen. Het is helpend om de deelnemers te informeren over de psychologische impact van de verliezen door de oorlog en het vluchteling zijn, waaronder trauma, aanpassingsproblemen en culturele stress.

Daarnaast kan de psycho-educatie zich richten op de veerkracht van vluchtelingen, coping-strategieën en de manieren waarop het spel deze in categorien weerspiegelt. Het is belangrijk om een respectvolle benadering te hanteren, en ruimte te bieden voor open discussie en vragen. Het inventariseren van de secure bases zijn waardevolle resultaten na het spelen van deze interventie. Daar kan de deelnemer, maar ook de social worker, of de woonbegeleider, verder mee bouwen in het terugvinden van de veerkracht van de bewoners/deelnemers. Ook het persoonlijk ervaren van het spreken over verliezen, in het train de trainermodel, behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de doelstelling van het team.

Wat kan ik voor je doen?

Kom in contact